Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Btw per 1 oktober naar 21%

25 juni 2012.

De Tweede Kamer heeft op 21 juni ingestemd met de Wet uitwerking fiscale maatregelen Begrotingsakkoord 2013, waarin de bulk van de fiscale maatregelen uit het op 25 mei gesloten Begrotingsakkoord 2013 is opgenomen. Een van de maatregelen is de verhoging van het algemene btw-tarief naar 21%.

Als ook de Eerste Kamer instemt met de Wet uitwerking fiscale maatregelen Begrotingsakkoord 2013 gaat het algemene btw-tarief per 1 oktober 2012 met 2 procentpunt omhoog naar 21%.

Voor nieuwbouwwoningen die zijn gekocht vóór 28 april 2012 met een opleveringsdatum nà 30 september 2012 is er een overgangsregeling die inhoudt dat het 19%-tarief blijft gelden voor alle termijnen tot 1 oktober 2013.

De btw-maatregel moet ruim €4 miljard opbrengen waarvan komend jaar €1,5 miljard wordt ingezet voor versterking van de koopkracht van in het bijzonder huishoudens met een laag inkomen. In 2014 en 2015 wordt de totale opbrengst uit de btw-verhoging gefaseerd teruggesluisd via de inkomsten- en loonbelasting.

De verwachting is dat deze zogeheten btw-schuif op langere termijn positieve effecten heeft voor de werkgelegenheid en groei en leidt tot een minder verstorend en meer solide belastingstelsel. Een andere maatregel in het fiscale pakket is een structurele verlaging van de overdrachtsbelasting op het niveau van 2%.

Daarnaast bevat het wetsvoorstel een vergroeningspakket, een aanpassing van de aftrek van deelnemingsrente, een wijziging van de alcohol- en tabaksaccijns en een verlaging van het btw-tarief voor kunsten naar 6%. Het wetsvoorstel leidt tot een structurele budgettaire opbrengst van bijna €5 miljard. Andere fiscale maatregelen uit het Begrotingsakkoord 2013, zoals de verdubbeling van de bankenbelasting en de aanscherping van het Witteveenkader, zijn in andere wetsvoorstellen opgenomen, waarmee de Tweede Kamer inmiddels ook heeft ingestemd.

Andere voorstellen, zoals de hervorming van de woningmarkt en het afschaffen van de onbelaste kilometervergoeding voor woon-werkverkeer, worden uitgewerkt in het pakket Belastingplan 2013, dat op Prinsjesdag wordt ingediend. Bron: Rijksoverheid.nl, 22-06-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat