Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Gewijzigde regels vrijwaring inlenersaansprakelijkheid

28 juni 2012

Per 1 juli 2012 zijn de regels voor vrijwaring van de inlenersaansprakelijkheid gewijzigd. Indien men arbeidskrachten inleent van een NEN-genormeerde uitlener kan men, indien men aan ook aan de overige voorwaarden voldoet, worden gevrijwaard van de inlenersaansprakelijkheid bij storting van een kwart van het factuurbedrag op de g-rekening.

Indien men arbeidskrachten inleent van bijvoorbeeld een uitzendbureau, dan loopt de inlener het risico aansprakelijk te worden gesteld voor de loonheffingen en omzetbelasting die het uitzendbureau niet heeft betaald. De financiële gevolgen van een aansprakelijkstelling kan men beperken door een deel van het factuurbedrag te storten op de g-rekening van de uitlener.

Ondanks die storting kan de inlener toch nog aansprakelijk worden gesteld als achteraf blijkt dat meer loonheffingen of omzetbelasting verschuldigd is dan het bedrag dat op de g-rekening van de uitlener is gestort. Per 1 juli 2012 zijn de regels gewijzigd. Nu kan men ook onder de inlenersaansprakelijkheid uitkomen indien men de arbeidskrachten inleent bij een uitzendonderneming die voldoet aan de NEN 4400-1 of de NEN 4400-2 norm en die is opgenomen in het register van de Stichting Normering Arbeid (SNA) en 25% van het factuurbedrag (inclusief omzetbelasting) stort op de g-rekening van de in het SNA-register opgenomen uitzendonderneming.

Als op de omzetbelasting de verleggingsregeling van toepassing is, dan kan men volstaan met storting van 20% van het factuurbedrag. Daarnaast moet men natuurlijk voldoen aan de overige voorwaarden die voor 1 juli al golden voor de vrijwaring van inlenersaansprakelijkheid. Let op: leent men personeel in van een in een OESO-land beursgenoteerde uitzendonderneming dan is mogelijk storting op de g-rekening helemaal niet nodig. Dergelijke ondernemingen die in Nederland actief zijn, kunnen namelijk als alternatief voor het storten op de g-rekening zekerheid stellen voor de betaling van de loonheffingen en omzetbelasting.

De Belastingdienst geeft aan uitzendondernemingen die de vereiste zekerheid hebben gesteld jaarlijks een verklaring af. Wil men weten of men gevrijwaard is, dan moet men nagaan of de uitzendonderneming beschikt over een verklaring van de Belastingdienst en of de werkmaatschappij waarvan men inleent, in het SNA-register staat vermeld. De gewijzigde voorwaarden voor vrijwaring gaan in per 1 juli 2012. Voor stortingen op de g-rekening gedaan vóór 1 juli 2012 geldt het ‘oude’ regime; dat wil zeggen dat inleners vrijwaring kunnen krijgen tot het bedrag dat zij op de g-rekening van de uitlener hebben gestort.

Stortingen op de g-rekening gedaan na 1 juli 2012 die betrekking hebben op tijdvakken gelegen vóór 1 juli 2012 volgen ook het ‘oude’ regime. Voor stortingen op de g-rekening gedaan na 1 juli 2012 die betrekking hebben op tijdvakken gelegen na 1 juli 2012 geldt het nieuwe regime.

Bron: Belastingdienst 26-06-2012; SNA 20-06-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat