Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Kilometeradministratie op defecte telefoon: naheffing

10 juli 2014

Als het apparaat kapot gaat waarin de kilometeradministratie wordt bijgehouden, moet men op een andere manier aantonen dat men minder dan 500 kilometer privé heeft gereden. Ook al is het kapot gaan van het apparaat niet aan de belastingplichtige te wijten. Een bv heeft aan haar dga een auto ter beschikking gesteld. De inspecteur heeft na een boekenonderzoek aan de bv naheffingsaanslagen loonbelasting 2008, 2009 en 2010 opgelegd met boetes en heffingsrente.

Bij dat onderzoek is gebleken dat de kilometeradministratie door de dga werd bijgehouden op een smartphone. Deze is in 2009 kapot gegaan. Bij reparatie van de telefoon is het geheugen gewist waardoor de kilometeradministratie verloren is gegaan. De dga heeft vervolgens alsnog achteraf opgemaakte rittenadministraties overlegd die zijn samengesteld aan de hand van tankbonnen en tijdregistraties. De onvolkomenheden die de inspecteur heeft aangegeven, kan de dga niet voldoende weerleggen.

Ook het feit dat hij de kilometeradministratie achteraf heeft opgesteld zonder gebruik te maken van concrete, onderliggende stukken zoals agenda’s maken dat de kilometeradministratie niet sluitend is. De dga heeft voor de rechter toegegeven dat een aantal ritten fout of niet geregistreerd staan. Er is dan ook niet overtuigend aangetoond dat de auto voor elk van de naheffingsjaren op jaarbasis voor niet meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden is gebruikt. Daarbij maakt het niet uit dat het crashen van de telefoon niet aan de dga te wijten valt. Volgen Hof Den Haag zijn de naheffingsaanslagen terecht opgelegd.

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat