Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Inruilen secundaire arbeidsvoorwaarden voor hoger nettoloon

27 september 2012.

Inruilen secundaire arbeidsvoorwaarden voor hoger nettoloon Omdat bedrijven onder druk staan en steeds meer letten op kosten, waaronder de loonkosten, en werknemers geconfronteerd worden met stijgende lasten is onderhandelen over een hoger nettoloon de trend.

Dit signaleert Hay Group in zijn Compensation Report 2012. De collectieve salarisverhoging in Nederland valt voor 2012 lager uit dan de verwachte inflatie. Omdat alles duurder wordt, hebben medewerkers behoefte wel aan een hoger nettoloon. Om medewerkers tevreden te houden, maar wel de loonkosten te beheersen wordt daardoor steeds vaker onderhandeld met medewerkers, waarbij secundaire arbeidsvoorwaarden zoals leasebudgetten en bonusregelingen worden ingeruild om het nettoloon niet te laten dalen.

Werkgevers kunnen de kosten van arbeidsvoorwaarden op deze manier gelijk houden, terwijl werknemers op korte termijn netto een gelijk salaris ontvangen of er zelfs op vooruitgaan. Hiermee worden secundaire arbeidsvoorwaarden ingewisseld voor loon. Naast de ontwikkeling van salarisstijgingen, kijken werkgevers steeds vaker naar het rendement op hun loonsom. Hierbij worden factoren als arbeidsproductiviteit, organisatie van het werk, uitvoeringskosten en minder gewaardeerde arbeidsvoorwaarden zorgvuldig bekeken.

Het merendeel (65%) van de organisaties hanteert een collectieve verhoging gebaseerd op een cao in combinatie met een individuele verhoging op basis van prestatie. Het gemiddelde stijgingspercentage van het totaal vast inkomen voor alle organisaties bedraagt 2,6%. Het Hay Group Compensation Report 2012 geeft inzicht in beloning(trends) in Nederland. Het onderzoek is gebaseerd op de primaire en een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden van 350.000 medewerkers bij 502 organisaties uit alle branches van het Nederlandse bedrijfsleven en de non-profit sector. Bron: Hay Group, 20-09-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat