Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Intermediairs: stel vervallen van VAR uit

7 september 2015

NBBU en Bovib (Branche-organisatie van intermediairs en brokers) voorzien dat ruim 100.000 zzp’ers hun opdracht zullen mislopen, als het Wetsvoorstel Deregulering beoordeling arbeidsrelaties, waarin de VAR wordt afgeschaft, wordt aangenomen. Dat blijkt uit een peiling van beide organisaties onder hun leden. De reden voor dit verlies aan opdrachten is volgens NBBU en Bovib het vervallen van de VAR.

De nieuwe wet heeft volgens NBBU en Bovib grote invloed op de dienstverlening van intermediairs. Zij worden namelijk niet gevrijwaard voor de loonheffing, in tegenstelling tot andere opdrachtgevers. Bovendien worden ze genoodzaakt het ondernemerschap van de zzp’er zelf te beoordelen. Doordat die dit ondernemerschap buiten hun gezichtsveld valt, ontstaat er volgens NBBU en Bovib een onwerkbare situatie. Vorige week hebben beide organisaties dit aangekaart bij de Belastingdienst, maar dit overleg heeft nog niet tot een oplossing geleid.

NBBU en Bovib roepen staatssecretaris Wiebes van Financiën op maatregelen te treffen om de rol van intermediairs werkbaar te houden en de positie van zzp’ers te beschermen. Behalve de problemen die beide organisaties voorzien voor intermediairs, betwijfelen ze ook of de Belastingdienst de uitvoering van het wetsvoorstel Deregulering beoordeling arbeidsrelaties per 1 januari 2016 wel aankan. Volgens NBBU en Bovib heeft de markt meer tijd nodig voor het informeren van opdrachtgevers en klanten over de nieuw situatie en voor het aanpassen van contracten. Beide organisaties bepleiten daarom een overgangsperiode van een half jaar vanaf het moment dat wetgeving en de uitvoering ervan geheel duidelijk zijn. Dat half jaar moet de markt de tijd geven om de nieuwe wetgeving te implementeren in de bedrijfsprocessen. Bron: NBBU 4-09-2015

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat