Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Milieulijst 2023 en Energielijst 2023 gepubliceerd

Het budget voor MIA wordt met ingang van 2023 structureel met € 48 miljoen per jaar verhoogd. Ook het beschikbare budget voor de EIA 2023 wordt met € 100 miljoen verhoogd.

Met het aanvullende budget van € 48 miljoen kan de steun via MIA en Vamil meebewegen met de gestegen investeringskosten als gevolg van onder andere inflatie en worden mogelijkheden voor specifieke bedrijfsmiddelen verruimd. Dit kan nog onrendabele investeringen in groene bedrijfsmiddelen die bijdragen aan klimaatdoelstellingen, circulaire economie, en elektrificatie nét wel rendabel maken. Het voor de MIA beschikbare budget voor 2023 bedraagt € 192 miljoen. Het budget voor Vamil bedraagt € 25 miljoen voor 2023, hetgeen onveranderd is ten opzichte van 2022.

Met het hogere budget wil het kabinet ondernemers die in 2023 energie- en CO2 zuinige investeringen willen toepassen te ondersteunen. In de Energielijst voor 2023 wordt rekening gehouden met de invloed van de fors hogere energieprijzen op de zogenoemde terugverdientijden van opties die in de Energielijst zijn opgenomen. Sommige maatregelen komen niet langer voor EIA in aanmerking aangezien de terugverdientijden zijn gedaald tot onder een termijn van vijf jaar, of omdat ondersteuning reeds via andere wegen plaatsvindt. Daardoor komt in 2023 naar verwachting voldoende budget beschikbaar voor opties die ondanks de hogere energieprijzen verdere stimulering nodig hebben.

Meer informatie: RVO.nl/subsidies-financiering/miavamil en RVO.nl/subsidies-financiering/eia

Bron: Min. I en W 13-12 2022 en Min. EZK 10-12-2022

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat