Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Let op met contracten zzp’ers

17 december 2013.

De Belastingdienst is alert op schijnzelfstandigheid. Onlangs heeft de fiscus na een controle bij bemiddelaar in de zorgsector de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) van 250 zzp’ers ingetrokken. Volgens de fiscus was er sprake van loondienst.

De betrokken zzp’ers beschikten echter over een VAR-wuo (winst uit onderneming). Het ging hier om zelfstandigen die voor één en dezelfde bemiddelaar in de zorg werken. Bij deze bemiddelaar is controle geweest en hieruit heeft de Belastingdienst geconcludeerd dat er sprake is van een loondienstverband. ZZP Nederland een organisatie van zzp’ers, heeft naar aanleiding van deze controle de overeenkomsten van de betreffende zzp’ers gecontroleerd.

Volgens ZZP Nederland werden de betreffende zzp’ers in de zorg als het ware gedetacheerd en hadden ze geen enkele invloed op hun eigen positie. Het enige wat de zzp’er zelf deed, naast het reguliere werk, was een urenbriefje inleveren waarna uit naam van het detacheringsbureau de facturen ter declaratie werden verstuurd. Vervolgens werd de zelfstandige uitbetaald na aftrek van een marge.

De zzp’er had dus maar één klant, het detacheringsbedrijf. Verder was er sprake van een gezagsverhouding en heeft men geen invloed op de tariefstelling, mag men niet zelf voor vervanging bij ziekte zorgen enzovoort. ZZP Nederland heeft inmiddels veel bemiddelingscontracten in de zorgsector beoordeeld en geconstateerd dat acht van de tien opdrachtovereenkomsten in de zorgsector niet voldoen aan de eisen die thuishoren bij zelfstandig ondernemen maar dat er sprake is van detachering of zelfs een loondienstverband. Ook in veel andere branches komen veel bemiddelingscontracten voor die meer lijken op detacheren dan bemiddelen. Bron: ZZP Nederland, 12-12-2013

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat