Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Hoge boetes wegens ontbreken tewerkstellingsvergunning

24 april 2013.

De Inspectie SZW heeft voor ruim € 3 miljoen aan boetes opgelegd aan een champignonkweker en een Bulgaars bedrijf. Volgens de Inspectie SZW waren bij de champignonkweker Bulgaarse werknemers zonder tewerkstellingsvergunning aan de slag.

Volgens de Inspectie SZW was er sprake van het ter beschikkings stellen van personeel en niet van grensoverschrijdende dienstverlening door het Bulgaarse bedrijf. In geval van grensoverschrijdende dienstverlening zou geen tewerkstellingsvergunning nodig zijn geweest. Het Interventieteam Champignons heeft tijdens werkplekcontroles bij vier kwekerijen van de champignonkweker in totaal 78 Bulgaarse werknemers aangetroffen. Zij waren op moment van controle bezig met het plukken van champignons.

De Bulgaren waren in dienst van een in Bulgarije gevestigde onderneming. Volgens het Bulgaarse bedrijf was er sprake van grensoverschrijdende dienstverlening, waarvoor geen tewerkstellingsvergunning nodig is. De Inspectie heeft echter vastgesteld dat de werkzaamheden onder gezag van de Nederlandse ondernemingen werden uitgevoerd en dat zij dus niet vanuit het Bulgaarse bedrijf werden aangestuurd.

Dit betekent volgens de Inspectie SZW dat er geen sprake is van zuivere dienstverlening maar van het ter beschikking stellen van arbeidskrachten. Hiervoor zijn wel tewerkstellingsvergunningen noodzakelijk die dus niet aanwezig waren. Daarmee hebben dus zowel de Nederlandse ondernemingen als het Bulgaarse bedrijf de wet overtreden. De vier champignonkwekerijen hebben in totaal een boete opgelegd gekregen van € 2.484.000 . Het Bulgaarse bedrijf kreeg een boete van € 624.000. Bron: Min SZW 23-04-2013

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat