Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Elektrische vrachtwagens blijven achter

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat minder dan een half procent van alle vrachtwagens in Nederland emissieloos is, in vergelijking met bijna 4 procent van de personenauto's.

Actie is gewenst aangezien de deadline van 2030 om de schadelijke uitstoot in Europa met 45 procent te verminderen snel dichterbij komt. Daarnaast worden milieuzones in verschillende steden steeds strenger en zullen niet alle dieselvrachtwagens in de toekomst nog in de stad mogen rijden.

Het is een kip-ei-verhaal. De drie belangrijkste uitdagingen - financiering, laadinfrastructuur en beschikbaarheid van e-trucks - moeten gelijktijdig aangepakt worden om elkaar niet te vertragen.

Door een combinatie van een lage vraag en hoge productieprijzen blijft de productie van elektrische trucks beperkt. DAF, de op twee na grootste vrachtwagenproducent in Europa, zal dit jaar slechts enkele honderden elektrische vrachtwagens produceren, terwijl ze vorig jaar nog 68.000 dieseltrucks leverden. De beperkte beschikbaarheid en hoge kosten van elektrische vrachtwagens zorgen ervoor dat ze momenteel nog duur blijven. De vraag naar subsidies voor e-trucks is groot en er wordt overwogen om de bestaande subsidiepot bij te vullen.

Het gebrek aan laadinfrastructuur is ook een uitdaging. Er zijn momenteel slechts dertien semi-publieke laadlocaties beschikbaar in Nederland, en het verkrijgen van een aansluiting op het stroomnet kan jaren duren. Voor de Nederlandse markt wordt verwacht dat het laden van elektrische vrachtwagens voornamelijk op eigen terrein en bij klanten zal plaatsvinden, waardoor er minder gebruik gemaakt hoeft te worden van openbare laadplekken. Op Europees niveau wordt gestreefd naar de aanleg van snellaadplekken langs belangrijke vrachtroutes, waarbij DAF rekent op 50.000 publieke laadstations in Europa.

Bron: NOS en CBS, 20 juli 2023.

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat