Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Recordaantal faillissementen in eerste helft van 2013

17 juli 2013.

In het eerste halfjaar van 2013 is een recordaantal faillissementen van bedrijven en instellingen uitgesproken.

Bij 4 op de 10 faillissementen betrof het een bedrijf uit de bouw of de handel. In totaal ging het om 4983 bedrijven en instellingen die failliet werden verklaard. Het aantal faillissementen in de eerste helft van 2013 is 14% meer dan in dezelfde periode van 2012.

Het CBS houdt sinds 1981 het aantal faillissementen bij. Nog nooit gingen er zoveel bedrijven in een halfjaar failliet. Bij de eenmanszaken bleef de toename beperkt tot 1%, maar bij de overige bedrijven en instellingen was de stijging 16%. In de handel betrof het vooral (groot)handel in kleding, bouw- en doe-het-zelf-materialen en winkels in woninginrichting. In de bouw vielen de hardste klappen bij de nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen.

Ook bij de schildersbedrijven, loodgieters, glaszetters en projectontwikkelaars steeg het aantal faillissementen fors. De meeste faillissementen werden uitgesproken in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland. Dit zijn de provincies met het grootste aantal bedrijven. Maar in alle provincies steeg in de eerste helft van 2012 het aantal faillissementen. De toename was met 69% het grootst in Groningen. In Gelderland bleef de stijging beperkt tot 5%.

Volgens Tineke Hilverda, hoogleraar faillissementsfraude aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is er bij een kwart tot een derde van de bedrijven die failliet worden verklaard fraude in het spel. De vermoedelijke schade schat zij op 2 miljard euro dit jaar. Volgens Alice van der Schee van Insolad, de vereniging van curatoren, wordt de snelle groei van het aantal faillissementen niet veroorzaakt door fraude maar door de crisis. Er zijn wel fraudegevallen , maar dat betreft vaak mensen die in het zicht van het faillissement de vennootschap leeghalen. Daarnaast zijn er ook beroepsfraudeurs die bijna failliete bedrijven opkopen. Bron: CBS, 11-07-2013; div. media

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat