Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Eind maart duidelijkheid over sociale zekerheid grenswerkers

De commissie Financiën besprak 15 februari met minister Van Gennip en staatssecretaris Van Rij de situatie van de grenswerkers. De beide bewindslieden gaven aan dat gedeeltelijk thuiswerken sinds corona is ingeburgerd en erkennen de wens van werkgevers en werknemers om dit administratief eenvoudiger te maken.

Sociale zekerheid
Volgens minister Van Gennip is de huidige situatie er een van enige onzekerheid. De inzet is om tot een multilaterale overeenkomst te komen: geen patchwork van allemaal bilaterale overeenkomsten, maar echt een multilaterale overeenkomst. Dan kunnen zo veel mogelijk lidstaten hiermee op dezelfde manier aan het werk met elkaar. De verwachting is dat eind maart duidelijk wordt of het lukt en, zo ja, hoe.

Welk percentage zou je mogen thuiswerken, als het kan en mag van de werkgever? De inzet van Van Gennip zou eigenlijk boven de 40% zijn. ‘Omdat veel mensen vier dagen werken en die gun je ook dat ze twee dagen thuis kunnen werken, maar dan zit je dus op 50%. Als je heel veel hoger gaat, zullen de werkgevers dat denk ik niet zo prettig vinden. Dan is twee dagen thuiswerken dus een beetje de norm. We zijn nog aan het zoeken wat die norm precies moet zijn. Vandaar dat ik me nog niet helemaal wil vastpinnen op 40%, omdat daar een nadeel aan zit voor de mensen die vier dagen werken. Maar dit is wel een beetje het model: twee dagen kunnen thuiswerken in een vier- of vijfdaagse werkweek’.

Fiscaliteit
Van Rij: ‘Wij hebben als inzet diezelfde 40%. Of het dan definitief 40% wordt, weten we niet, maar dat zou een heel goede norm zijn. Dan is het vervolgens aan werkgevers of ze daar wel of niet gebruik van maken. Op dit moment zijn de problemen fiscaal gewoon te groot, zowel voor de werknemer als voor de werkgever. In de Belgisch-Nederlandse situatie zou het, als de Belgen meer zouden toegeven, gewoon meer geld kosten, kijkend naar het aantal werkgevers dat aan de ene kant van de grens zit en aan de andere kant. Dat is niet onoplosbaar, zeg ik. Dat mag, volgens mij, nooit het argument zijn om tot in lengte van jaren onzekerheid te houden, alleen vraagt het nog even wat doordenking en wat verder onderhandelen. Ik ben graag bereid om ook daarover te rapporteren aan de Kamer wanneer we een stuk verder zijn met de Belgen’.

Van Rij probeert met de Belgen om op het punt van de vaste inrichting snel duidelijkheid te krijgen, en de Belgen ook te bewegen om een afspraak en een regeling te maken. Dat kan in een belastingverdrag bij aanvullend protocol. Het voortzetten van de coronaregeling is geen optie.

Bron: Tweede Kamer 15-02-2023

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat