Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Bedrijven vaak onnodig failliet

12 november 2012.

Nederlandse bedrijven gaan vaak onnodig failliet vanwege de onaantastbare positie van dwarsliggende schuldeisers. Dit heeft schadelijke gevolgen voor de economie en de werkgelegenheid. Dit blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad langs rechtbanken, advocaten, curatoren en banken. Jaarlijks gaan sinds het uitbreken van de kredietcrisis circa 10.000 bedrijven failliet, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Voor het begin van de kredietcrisis lag dit cijfer rond de 8.000.

Academici en MKB Nederland noemen het Nederlandse faillissementsrecht ‘archaïsch’ en laken de onnodige waardevernietiging voor zowel het bedrijf als de crediteuren. Waar in andere Europese landen het recht veel meer dan hier gericht is op de continuïteit van het bedrijf, is het in Nederland vrijwel onmogelijk een enkele dwarsliggende schuldeiser te dwingen in te stemmen met een schuldsaneringsvoorstel, ook al is dat voorstel voor alle overige partijen redelijk. Voor een crediteur kan het daarom aantrekkelijk zijn de poot stijf te houden wanneer verder iedereen heeft ingestemd, in de hoop te worden uitgekocht door andere schuldeisers.

Ook zijn er te veel onzekerheden om nog voordat een bedrijf in betalingsproblemen is gekomen, in stilte met de schuldeisers en een curator, een doorstart te organiseren. In landen als Engeland en de VS te voorkomen kunnen ondernemingen en crediteuren al vóór een faillissement een beroep doen op de rechter wanneer een minderheidsschuldeiser een reddingsplan blokkeert. In Engeland kent men de ‘scheme of arrangement’, waarbij de rechter een minderheidscrediteur kan dwingen in te stemmen met een schuldsanering wanneer ten minste driekwart van de schuldeisers akkoord is en de rechter het plan redelijk acht.

Andere landen, Duitsland, België, Frankrijk, Spanje en Griekenland, hebben recent de wetgeving aangepast om onnodige faillissementen te vermijden. In Nederland zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat de wetgeving op korte termijn zal worden veranderd. Ook het regeerakkoord zwijgt hierover. Bron: FD 12-11-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat