Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


iPad is geen communicatiemiddel

4 december 2012.

Indien een werkgever zijn werknemers een iPad cadeau doet, dient hij daarover loonbelasting af te dragen. Volgens Rechtbank Haarlem is de iPad geen communicatiemiddel maar een computer.

RTL heeft in december 2010 aan al haar 664 werknemers in vaste dienst een iPad verstrekt. De aanschafwaarde van de iPad is € 699 (inclusief btw). De werknemers hoefden geen bijdrage te betalen. Daarnaast kregen de werknemers een mobiel internet-datakaart ter waarde van € 9,95. Over het gebruik van de iPad zijn met de werknemers geen afspraken gemaakt. Bij ontslag hoeft de iPad niet te worden ingeleverd. RTL heeft de iPad verloond onder toepassing van het eindheffingsregime en in verband daarmee € 323.687 aan loonheffing afgedragen. Tegen haar aangifte heeft zij vervolgens bezwaar gemaakt en beroep aangetekend.

Vraag is of de aanschafwaarde van de iPad tot het loon moet worden gerekend en meer in het bijzonder of de iPad is aan te merken als een vrije verstrekking van een communicatiemiddel die strekt tot een behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking van de medewerkers. Subsidiair stelt zij dat er sprake is van vakliteratuur. Volgens de Belastingdienst moet de iPad echter worden gezien als een computer en dergelijke apparatuur. Daarbij heeft RTL volgens de inspecteur niet aannemelijk gemaakt dat het zakelijk gebruik van de iPad meer dan 90% bedraagt, zodat geen sprake is van een vrije verstrekking en terecht loonbelasting is afgedragen.

Ook kwalificeert de iPad niet als vakliteratuur. Volgens de rechtbank is niet in geschil dat een iPad geschikt is voor communicatie omdat deze gebruikt kan worden voor telefonie, internet, e-mail, twitter, enzovoort. Ook staat vast dat de iPad een breed scala aan andere gebruiksmogelijkheden heeft. Naar het oordeel van de rechtbank is een iPad niet aan te merken als een apparaat met het uiterlijk van een mobiele telefoon dat tevens geschikt is voor andere functies dan mondelinge communicatie. Gelet op het formaat van de iPad dient mondelinge communicatie dan ook niet te worden gezien als de centrale functie van de iPad.

Dit is ook gelijk het verschil met de smartphone en BlackBerry die wel de uiterlijke kenmerken van een telefoon hebben. Gelet op de vele andere gebruiksmogelijkheden die de iPad heeft, is de rechtbank van mening dat de communicatiefunctie van de iPad niet zodanig is dat deze een centrale rol speelt. Mede gelet op het formaat van de iPad, het geheugen van 32GB en met inachtneming van de vele andere gebruiksmogelijkheden moet de iPad veeleer worden aangemerkt als een kleine computer die mede geschikt is voor verschillende vormen van communicatie. De iPad dient volgens de rechtbank te moeten worden aangemerkt als een computer. Of sprake is van een vrije verstrekking die wordt geacht te strekken tot behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking hoeft niet te worden behandeld. Ook kan de iPad niet als vakliteratuur worden aangemerkt. Omdat niet in geschil is dat de verstrekte iPads niet (nagenoeg) geheel zakelijk worden gebruikt, is het beroep van RTL ongegrond. Bron: Rb. Haarlem 30-11-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat