Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Minimumloon bij overeenkomst van opdracht

5 december 2012.

Binnenkort wordt bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend waarmee mensen die werken op basis van een overeenkomst van opdracht (ovo) ook onder de reikwijdte van de Wet minimumloon komen te vallen.

Het kabinet wil door betaling van minimaal het wettelijk minimumloon aan deze groep misbruik van flexwerkers voorkomen. Volgens minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is dit wetsvoorstel een eerste belangrijke stap om de positie van flexwerkers te verbeteren en misbruik tegen te gaan.

Een groot deel van de mensen die via deze constructie werkt, is actief als dagblad- of postbezorger. De maatregel die het kabinet in het wetsvoorstel voorstelt komt voort uit de discussies over de postmarkt, maar zal ook andere sectoren gelden. Nu is het wettelijk minimumloon alleen van toepassing op de opdrachtovereenkomst als het werk door één en dezelfde persoon wordt verricht. Dit criterium blijkt echter in de praktijk gemakkelijk te omzeilen. Op die manier hoeft de opdrachtgever geen wettelijk minimumloon te betalen.

Met dit wetsvoorstel wordt dat voorkomen. Andere huidige criteria om het wettelijk minimumloon te moeten betalen zijn dat er maximaal sprake is van twee opdrachtgevers en dat de duur van de opdracht minstens drie maanden is. Deze criteria worden geschrapt. Het wetsvoorstel zal niet van toepassing zijn op zzp‘ers.

ZZP’ers hebben een andere positie op de arbeidsmarkt. Van hen wordt verwacht dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen op de hoogte van hun tarieven. Daarom is dit wetsvoorstel op hen niet van toepassing. Het kabinet ziet de maatregel als een opmaat naar een brede discussie over de rechtspositie van flexwerkers. Het wetsvoorstel is voor advies naar de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Bron: Min SZW 30-11-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat