Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Werkgevers tegen afschaffing payrolling

13 december 2012.

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hebben zich uitgesproken tegen de initiatieven uit de Kamer om flexibele arbeidsrelaties, en met name payrolling, aan te pakken.

Het Kamerlid Hamer (PvdA) wil de payrollconstructie het liefst uitbannen, en haar collega Ulenbelt (SP) diende vorige week het wetsvoorstel Zekerheid voor Flexibiliteit (33 499) waarmee hij de Wet Flexibiliteit en zekerheid uit 1999 wil aanpassen om evenwichtige en bestendige arbeidsrelaties tussen werkgevers en werknemers in de toekomst te garanderen.

Volgens Tweede Kamerlid Hamer omzeilen bedrijven de cao van hun sector door personeel via een payroll-bedrijf in te huren. Ze spreekt van ‘veramerikanisering van de arbeidsmarkt’. In Nederland zijn er 150.000 mensen via een payroll-constructie in dienst. Volgens de werkgeversorganisaties hanteren bedrijven een payrollconstructie, omdat ze geen personeelsadministratie willen bijhouden. Ook hoeven ze dan personeel niet door te betalen bij ziekte.

Volgens de werkgevers is payrolling niet bedoeld om het ontslagrecht of de cao te ontduiken. Payrollbedrijf Please verwoordt het scherper. In een persbericht in reactie op de voorstellen van Hamer en Ulenbelt stelt dit bedrijf dat Hamer de banenmotor Nederland saboteert. Volgens Please pakken de voorstellen om flexibile arbeidsrelaties in te perken namelijk funest uit voor het MKB. Volgens Please zal zonder flexwerk en payrolling in het bijzonder de werkloosheid sneller stijgen. In het initiatief wetsvoorstel van Tweede Kamerlid Ulenbelt worden dertien voorstellen gedaan ten aanzien van de flex-vast ketenregel, het opzeggen van een tijdelijk contract, de heffing van WW-premies, het gebruik van het uitzendbeding, de loondoorbetalingplicht, de proeftijd, een informatieplicht, het concurrentiebeding en een rechtsvermoeden werkgever.

Met deze voorstellen wil Ulenbelt enkele hedendaagse problemen op de arbeidsmarkt aanpakken. Het doel van dit wetsvoorstel is om, met het oog op de (toekomstige) concurrentiepositie van Nederland, investeringen in de arbeidsproductiviteit van werknemers en duurzame arbeidsrelaties tussen werkgevers en werknemers gangbaarder te maken. Bron: Loonzaken.nl 12-12-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat