Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Weekers: verdere modernisering toezicht Belastingdienst

10 december 2012.

De komende jaren zal geïnvesteerd worden in de capaciteit van de fiscus. Dit moet uiteindelijk leiden tot een hogere belastingopbrengsten.

Voor MKB-ondernemers stelt staatssecretaris Weekers meer boekenonderzoeken en verscherpte administratieve controles in het vooruitzicht. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de staatssecretaris dat de modernisering van het toezicht door de Belastingdienst moet leiden tot een vereenvoudiging van de contacten met burgers en bedrijven, een versterkte handhaving en een concentratie van werkzaamheden bij de Belastingdienst.

Wat betreft het eerste punt, het vereenvoudigingen van de contacten tussen belastingplichtigen en Belastingdienst, wil hij – zoals al is aangekondigd in de fiscale agenda - breder gebruik van elektronisch berichtenverkeer, het verkorten van termijnen voor goedwillende belastingplichtigen en het invoeren van soepel herzien voor definitieve aanslagen. In het eerste kwartaal van 2013 zal hiervoor een wetsvoorstel worden ingediend. Wat betreft handhaving zal allereerst het horizontale toezicht verder worden uitgebouwd. Wel zal tegelijkertijd gekeken worden naar een versterking van het verticaal toezicht.

De Commissie Horizontaal Toezicht Belastingdienst (Commissie Stevens) had als een verbeterpunt genoemd, dat de aandacht voor horizontaal toezicht niet ten koste mag gaan van het verticale toezicht. Ook vanuit de fiscus zelf kwamen vergelijkbare signalen. De Belastingdienst is daarom gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken om met extra investeringen extra belastingopbrengsten te genereren. Een deel van de versterking van het toezicht ziet op het versnellen van de werkprocessen van de Belastingdienst, waarbij de nadruk ligt op het aanpakken van belastingplichtigen die het niet zo nauw nemen met hun fiscale verplichtingen. Het resultaat daarvan is een extra investering van structureel € 157 miljoen, hoofdzakelijk voor het aantrekken en inzetten van gekwalificeerde medewerkers. Dit zal leiden tot extra opbrengsten (naar verwachting € 663 miljoen structureel na 2017) en de borging van kennis en ervaring, die anders door de vergrijzingsuitstroom de komende jaren zouden dreigen te verdwijnen. Om die meeropbrensten te realiseren zullen onder de volgende maatregelen worden genomen: Eerder aanslagen opleggen, meer aangiften beoordelen -

Over de jaren heen worden tussen ongeveer 600 en 700 medewerkers ingezet op dit onderdeel van de intensivering. Meer boekenonderzoeken en verscherpen administratieve controles - Het gaat hierbij zowel om de middelgrote en grote ondernemingen als om ondernemers in het MKB. Binnen de groep MKB-ondernemers wordt een gedifferentieerde aanpak in het toezicht toegepast. Ingezet wordt op sterk in tijd variërende onderzoeken, waarbij de mate van aandacht afhankelijk is van de informatie die over de onderneming bekend is en de bevindingen tijdens vooronderzoeken en onderzoeken zelf. De onderzoeksaandacht varieert daarbij van korte onderzoeken op deelaspecten tot diepgaande onderzoeken.

De nadruk komt te liggen op ondernemers in het MKB-plus segment die op grond van risicoweging extra aandacht verdienen. De totale extra capaciteit voor het uitvoeren van de hiervoor genoemde controles loopt op van ruim 300 medewerkers in 2013 tot ruim 700 medewerkers structureel. Versterking opsporing – De FIOD wordt versterkt, gaandeweg, met ongeveer 100 medewerkers. Intensiveren invordering –Hiervoor worden ruim 100 extra medewerkers aangetrokken die zich gaan bezighouden met de complexe en arbeidsintensieve invordering. Ook de faillissementsfraudes en misbruik van rechtspersonen worden strenger aangepakt. Ook kleine, relatief eenvoudig te innen vorderingen krijgen extra aandacht. Met behulp van pilots zal gekeken worden wat de beste aanpak is (vereenvoudigd bankbeslag, innen door belastingdeurwaarders via bezoek aan huis, beslagopdrachten via deurwaarder van een commercieel incassobureau, uitbesteden loonbeslagen aan commerciële incassobureaus). Bron: MvF 10-12-2012, nr. DGB/2012/7178 M

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat