Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Btw-correctie over privégebruik auto op basis van forfait mag

6 december 2012.

Volgens de Hoge Raad mag de btw-correctie worden toegepast, tenzij de belastingplichtige kan laten zien dat in zijn specifieke geval deze correctie niet aansluit bij zijn privégebruik auto in het desbetreffende jaar.

Het Europese Hof gaf eerder aan dat de btw over het privégebruik van de auto forfaitair mag worden berekend maar dat het wel in verhouding moet staan tot het privégebruik dat er van de auto is gemaakt. In deze zaak gaat het om belastingadviseur Van Laarhoven die in 2006 in zijn eenmanszaak achtereenvolgens twee personenauto’s tot zijn ondernemingsvermogen rekende. Hij reed met beide auto’s meer dan 500 kilometer per jaar privé.

In zijn laatste btw-aangifte over 2006 heeft Van Laarhoven een correctie aangebracht voor het privégebruik van de auto waarna hij vervolgens bezwaar aantekende tegen die correctie omdat deze volgens hem in strijd is met de BTW-richtlijn. De Hoge Raad komt na de uitspraak van het Europese Hof tot de conclusie dat de (tot 1 juli 2011 geldende) btw-correctie op zich geen rekening houdt met het daadwerkelijke privégebruik van de auto. Dat wil echter nog niet zeggen dat deze btw-correctie niet klopt. De btw-correctie mag worden toegepast, tenzij de belastingplichtige kan laten zien dat in zijn specifieke geval deze correctie niet aansluit bij zijn privégebruik in het desbetreffende jaar.

De Hoge Raad verwijst de zaak terug naar de rechtbank om te laten uitzoeken of er in dit geval aansluiting is tussen de btw-correctie en het privégebruik van Van Laarhoven of niet. De Hoge Raad voegt daar nog de opmerking aan toe dat ’het aan Van Laarhoven is de voor die vaststelling benodigde gegevens te verstrekken.’ Aan het begin van het jaar heeft het Europese Hof – in antwoord op prejudiciële vragen van de Hoge Raad – al aangegeven dat het in strijd met de Europese regels is dat een belastingplichtige wiens auto’s zowel voor bedrijfs- als voor privédoeleinden worden gebruikt, eerst de voorbelasting onmiddellijk en volledig in aftrek mag brengen, maar die vervolgens ter zake van het privégebruik van deze auto’s voorziet in een jaarlijkse belasting die, voor de bepaling van de maatstaf van heffing voor de belasting over de toegevoegde waarde in een bepaald aanslagjaar, gebaseerd is op een forfaitaire berekeningsmethode voor de met een dergelijk gebruik samenhangende uitgaven die niet op proportionele wijze rekening houdt met de daadwerkelijke omvang van dat gebruik.’ Ofwel: een forfait is prima, maar alleen als het rekening houdt met het daadwerkelijke privégebruik dat van de auto wordt gemaakt. HR 30-11-2012, 08/01579bis

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat