Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Bedrijven laten zich leiden door energielabel bij ‘groen’ leasen

14 december 2012.

Bij de invoering van milieuvriendelijke maatregelen in hun leaseregeling laten bedrijven zich vooral leiden door de zogenoemde ‘energielabels’.

Dat blijkt uit onderzoek van AWVN naar de ‘vergroening’ van regelingen voor de auto van de zaak. Opvallend is dat bedrijven niets zien in alternatieve brandstoffen als biodiesel, ondanks het stimuleringsbeleid van de overheid. Steeds meer bedrijven proberen hun leaseregeling milieuvriendelijker te maken. Hoe ze dat doen en welke middelen gebruikt worden om ‘vergroening’ te bewerkstelligen, was tot dusver nauwelijks systematisch in kaart gebracht. Uit het AWVN-onderzoek Milieuvriendelijk leasebeleid: al gerealiseerd of toekomstperspectief? blijkt dat werkgevers zich vooral laten leiden door de door de overheid ingevoerde energielabels.

Concreet betekent gebruikmaking van energielabels dat in de leaseregeling is opgenomen dat bijvoorbeeld alleen auto’s mogen worden gekozen die een A- of B-label hebben. 45% van de deelnemende ondernemingen heeft een beperking van de keuze in energielabels in zijn leaseregeling al opgenomen, nog eens 26% denkt dat de komende tijd te gaan doen. Ander overheidsbeleid op dit terrein, zoals de (in Europees verband afgesproken) stimuleringsmaatregelen voor alternatieve brandstoffen als biodiesel, maakt op werkgevers echter weinig indruk. Als er al gekozen wordt voor een alternatieve brandstof, dan vrijwel altijd aardgas.

Het ‘vergroenen’ van hun leaseregeling is voor veel organisatie onderdeel van een heel pakket maatregelen om de milieubelasting door het eigen bedrijf te verminderen. Bedrijven doen dat vooral omdat ze maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. Daarnaast spelen zaken als lagere kosten een belangrijke rol. Bron: AWVN 5-12-2012

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat