Uw boekhouding laten doen?

Ervaar zorgeloos boekhouden en haal het maximale uit uw bedrijf.


Kosten deskundigenoordeel UWV fors hoger

16 oktober 2012.

Het UWV brengt vanaf 1 januari 2013 een hoger tarief in rekening voor een deskundigenoordeel. Nu kost het aanvragen van een deskundigenoordeel € 50, ongeacht of de aanvrager werknemer of werkgever is.

Dit tarief wordt volgend jaar verhoogd naar € 175 voor werknemers en € 350 voor werkgevers. Jaarlijks worden er bij het UWV circa 16.400 deskundigenoordelen aangevraagd in situaties waarbij het re-integratieproces dreigt vast te lopen vanwege een verschil in inzicht. Ongeveer 9.500 aanvragen worden gedaan door werkgevers en 6.900 door werknemers. Op dit moment draagt de aanvrager € 50 bij in de kosten van het deskundigenoordeel, ongeacht of de werkgever dan wel de werknemer het oordeel aanvraagt. Dit bedrag is lang niet kostendekkend.

Het UWV raamt de feitelijke kosten van een deskundigenoordeel op ongeveer € 440. Op 14 maart 2011 informeerde de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Kamer over de kabinetsvoornemens op het terrein van de sociale zekerheid. Een van de aangekondigde maatregelen betrof het meer kostendekkend maken van de prijs voor het deskundigenoordeel van het UWV.

Volgens het kabinet hebben zowel werkgever als werknemer profijt van dit oordeel. Een tarief dat meer tegemoet komt aan de werkelijke kosten van het oordeel is daarom gerechtvaardigd en draagt bij aan het kostenbewustzijn, zodat het middel zo efficiënt mogelijk zal worden ingezet. De nu aangekondigde verhoging ligt nog altijd onder de kostprijs van ongeveer € 440. Door het hanteren van een verschillend tarief voor werknemer en werkgever wordt naar de mening van de staatssecretaris rekening gehouden met het verschil in draagkracht tussen werkgever en werknemer. Het meer kostendekkend maken van het deskundigenoordeel zal naar verwachting € 3,7 miljoen aan baten opleveren. Bron: TK 2012-2013, 26 448, nr. 477

Financieel Administratieve Dienstverlening Op Maat